Melissa

Maaltijdcoach

“Lekker en gezond eten is belangrijk voor de bewoners. Als maaltijdcoach waak ik hierover. Als een bewoner minder goed eet, probeer ik de achterliggende reden te achterhalen. Heeft de bewoner een slikprobleem, tandpijn, een aftje in de mond of is het nog iets anders? Mensen met dementie kunnen het je niet altijd meer vertellen.

Alles begint met observeren. Heeft de bewoner ook moeite met het tandenpoetsen? Dan zou het bijvoorbeeld wel eens tandpijn of een aftje kunnen zijn. Eens we de oorzaak kennen, zoek ik de beste oplossing. Dat hoef ik gelukkig niet alleen te doen. Ik werk nauw samen met de teamcoaches, het paramedisch team, de diëtist en de kok. Is er bijvoeding nodig, dan overleg ik met de verpleegkundige en/of teamcoach en de arts. Ik heb ondertussen 18 jaar ervaring. De oplossing zit vaak in kleine dingen.

Het begint al met de juiste omgeving. In Borgerhof kiezen we voor een huiselijke sfeer met tafeltjes van vier of van twee, eerder dan voor een reftergevoel. We maken van elke maaltijd een leuke belevenis. ‘Een mooie tafel eet beter’, zeg ik weleens. Het is een passie van mij.

Het gloednieuwe gebouw biedt extra kansen. Op verschillende afdelingen – ‘woningen’ zeggen wij – is een extra keukentje. Bewoners kunnen er samen soep maken, pannenkoeken of een cake bakken. Die heerlijke geur in de woning biedt extra prikkels en genot.

Er zijn mensen met dementie die niet meer met bestek overweg kunnen of ze herkennen het niet. Ook daar zijn oplossingen voor: aangepaste vorken en lepels, bijvoorbeeld. Maar ook fingerfood kan.

Variatie is uiteraard ook belangrijk. Bewoners hebben regelmatig de keuze uit twee soorten groenten. Ze kunnen zelf de porties (grotere of kleinere) aangeven. De borden worden opgeschept in het bijzijn van de bewoner. Dat is huiselijker en op maat. Traditionele maaltijden zijn het meest in trek – aardappelen, groenten, vlees – maar de kok probeert geregeld eens iets anders, moussaka bijvoorbeeld. In het weekend en op feestdagen mag het iets feestelijkers zijn.

Ik ben zelf kok van opleiding. Die achtergrond komt me goed van pas. Ik blijf me ook voortdurend bijscholen. Onlangs volgde ik een interessante cursus bij het Expertisecentrum Dementie Paradox (vormingspakket maaltijdcoach). Ik ben blij dat ik al die kansen en die verantwoordelijkheid krijg in Borgerhof.”