Suzanne startte in 2000 als logistiek medewerker in het toenmalige woonzorgcentrum De Beiaard en schoolde zich later om tot animator (woonleefbegeleider). In 2008 ging ze met veel enthousiasme aan de slag in haar nieuwe functie in woonzorgcentrum Huize Sinte-Angela (woonzorgcentra De Beiaard en Huize Sinte-Angela werden in 2021 samengevoegd onder een nieuwe naam woonzorghuis Borgerhof). Een job dat ze met hart en ziel deed en waar ze gelukkig van werd. In 2020 ging Suzanne met pensioen, maar ze kon Borgerstein niet loslaten. Elke maandagnamiddag vinden we ze terug in de cafetaria van Borgerhof. Als gastvrouw staat ze in voor de drankbediening en het aanbieden van kleine versnaperingen. De redactie van De Belleman ging eens langs en ze blikten samen terug op mooie jaren en warme herinneringen.
Eigen invulling
“Ik was op zoek naar een voltijdse functie en kreeg de kans om als logistiek medewerker te beginnen in De Beiaard. Ik deed mijn job graag, maar ik wou meer. Ik wilde mensen echt kunnen bereiken en bewoners laten lachen en genieten. Een job als animator sprak me daarom erg aan. Zo gezegd, zo gedaan en ik volgde een opleiding in Antwerpen. Dat was best pittig. Ik bleef mijn job als logistiek medewerker doen, maar ging 1 dag per week naar de les. En dat gedurende 3 jaar. Ik ben heel blij dat Borgerstein me toen die kans heeft gegeven. Nadat ik afgestudeerd was, kon ik als animator starten in woonzorgcentrum Huize Sinte-Angela. Dat zag ik wel zitten; ik wou immers heel graag in Borgerstein blijven werken! Het was natuurlijk spannend, want ik kende het woonzorgcentrum niet echt. Maar ik nam er een kijkje en het voelde direct goed aan. Ik kreeg zelfs de vrijheid om mijn eigen invulling aan het werk te geven. Het was fijn om dat vertrouwen te krijgen.”
Creativiteit
“De kerntaak van een animator is het aanbieden van een zinvolle dagbesteding aan ouderen. Je maakt daarbij gebruik van bijvoorbeeld muziek, beweging en spel. Maar je regelt ook optredens, verjaardagsfeesten, wandelingen,… Alles draait om creativiteit, het is niet zomaar bijzitten om een kaartje te leggen of te breien. Neen, het gaat over veel meer. De bewoners moeten zelf ook actief kunnen zijn, want dat houdt ze alert. In de loop van de jaren is de leeftijd van de bewoners wel veranderd. De bevolking veroudert en mensen blijven langer thuis. Sinds enkele jaren zijn de bewoners gemiddeld ouder dan vroeger en meer zorgbehoevend. Elke bewoner heeft zijn eigen mogelijkheden, maar ook beperkingen. Daar moet je dan rekening meehouden bij het uitwerken van activiteiten. Uitstapjes werden hierdoor helaas minder mogelijk, daar er meer en meer bewoners in een rolstoel zitten. Het wordt dan moeilijker om iets te plannen. De activiteit waar ik fijne herinneringen aan heb, is bloemschikken. Dat blijft een ontzettende populaire activiteit onder de bewoners. Hoewel, ik moet zeggen dat de meeste bewoners eigenlijk alle activiteiten wel leuk vonden. Ik heb veel gelachen met hen en plezier gemaakt.”
Levenservaringen
“Ik leerde enorm veel van de bewoners door de diverse inzichten en verschillende levenservaringen. Het bijzondere vind ik dat de mensen je vertrouwen en hun levensverhaal aan jou vertellen. Dat vind ik mooi. Ik deed mijn job heel graag. Ik werd oprecht gelukkig als ik een meerwaarde kon zijn voor bewoners. Als je hen voelt genieten tijdens een activiteit, was mijn dag goed. De voldoening die je terugkrijgt, daar kan niks tegenop. Ik nam ook graag mijn tijd voor mensen die het op dat moment echt nodig hebben. Elke week deed ik mijn ronde in het woonzorgcentrum. Ik ging langs bij elke bewoner en vertelde dan over de planning van de activiteiten. Iedereen was welkom. Dit is nu anders. Borgerhof beschikt over verschillende woningen met een kleinschalige werking. Op die manier kunnen er meer activiteiten op maat van iedere bewoner worden aangeboden.”
Vrijwilligster
“Na mijn pensioen had ik vrij snel door dat ik nog wel iets wilde blijven doen. Ik heb mijn werk altijd zeer graag gedaan. Ik wou actief blijven en heb mij daarom ingeschreven als vrijwilligster in Borgerhof. Er is een vast team vrijwilligers voor de cafetaria en ik help mee op maandag. Ik geniet ervan om met de bewoners of de collega’s die je kent een babbeltje te doen. Borgerstein betekent veel voor me. Met mensen werken, moet je graag doen. Je moet veel geduld en empathie hebben, maar het heeft me veel mooie momenten gebracht.”